Wat is sensiplan®?

Sympto-thermale methode

Sensiplan is een sympto-thermale methode van gezinsplanning. Met Sensiplan krijg je natuurlijk grip op je cyclus. Door de signalen die het lichaam van de vrouw gedurende haar cyclus afgeeft te interpreteren kunnen de vruchtbare en onvruchtbare dagen met grote nauwkeurigheid worden vastgesteld. Sensiplan is ontwikkeld aan Duitse universiteiten en wetenschappelijk onderbouwd. Zij is op dit moment de meest betrouwbare natuurlijke methode om zwangerschap te vermijden of juist na te streven.

Lichaamssignalen zijn biomarkers van de cyclus

Oestrogeen en progesteron zijn de belangrijkste hormonen die de vrouwelijke menstruatiecyclus bepalen. Beide hormonen komen op hun eigen specifieke manier tot uiting in duidelijk waar te nemen lichaamssignalen. Door beide biomarkers te combineren maakt de sympto-thermale methode Sensiplan gebruik van een ‘double-check’ principe.

De schommelingen in de lichaamstemperatuur
De basale lichaamstemperatuur stijgt in vrijwel iedere cyclus rond de eisprong (de progesteronmarker).

De verandering van het cervixslijm
In een deel van de cyclus wordt slijm geproduceerd door kliertjes in de baarmoederhals. Dit cervixslijm of baarmoederhalsslijm kan de vrouw aan de buitenkant bij de schede-ingang waarnemen. De verandering van de kwaliteit van het cervixslijm tijdens de cyclus geeft informatie over de vruchtbaarheid (een oestrogeenmarker).

De verandering van de baarmoedermond
Ook de baarmoederhals verandert in de loop van de cyclus. Deze verandering kan de vrouw door zelfonderzoek vaststellen en is een alternatief voor de uitwendige cerxslijmwaarneming. In sommige gevallen kan dit signaal de vrouw aanvullende informatie en meer zekerheid geven (een oestrogeenmarker). 

Overige biomarkers als ovulatiepijn, ovulatiebloeding, borstsymptoom en alle andere signalen die verband houden met de cyclus geven extra informatie over de cyclus. Zij zijn niet voor iedereen hetzelfde maar vullen de belangrijkste waarnemingen aan.

De lichaamssignalen staan in verband met de vruchtbaarheid. Het zijn de cyclisch terugkerende veranderingen in het lichaam van iedere vruchtbare vrouw. Een vrouw die deze veranderingen observeert en haar cyclus kan interpreteren, weet met grote betrouwbaarheid wanneer zij zwanger kan worden en wanneer niet. Met Sensiplan leer je op de signalen van je lichaam te vertrouwen en zo op een natuurlijke manier om te gaan met je eigen vruchtbaarheid. 
Inzicht in de menstruele cyclus maakt het bovendien mogelijk om de vele lichamelijke en psychische veranderingen die plaats kunnen vinden te begrijpen. 

Communicatie – het effect op de relatie

De Sensiplan-methode is vrij van bijwerkingen en – mits goed toegepast – in hoge mate betrouwbaar. Beginnen met Sensiplan kan zowel voor de vrouw als voor de man een nieuwe en bijzondere ervaring zijn. Vaak blijkt de methode een vernieuwende en verfrissende invloed te hebben op de relatie. Want Sensiplan schikt zich niet naar de wensen van het ogenblik, maar volgt de gegeven biologische wetmatigheden van je lichaam.

Bij gebruik van hormonale anticonceptie wordt vruchtbaarheid onderdrukt om seksualiteit te kunnen beleven, met Sensiplan voegt de seksualiteit zich juist naar de vruchtbaarheid. Sensiplan biedt partners dus de kans om hun gezamenlijke vruchtbaarheid te leren kennen, serieus te nemen en de verantwoordelijkheid ervan ook samen te dragen.

Vervolgens kan de vruchtbare periode op verschillende manieren worden beleefd. Elk paar zal daarin zijn eigen weg zoeken, maar juist dit maakt Sensiplan tot een communicatie-bevorderende methode. Niet zelden komt er een accentverschuiving in het samenzijn. Wie voor Sensiplan kiest, begint een ontdekkingsreis met z’n tweeën.


Sensiplan is een methode van gezinsplanning of vruchtbaarheidsbewustzijn. Waarom noemen we het geen natuurlijke anticonceptie?

Anticonceptie betekent letterlijk ‘het verhinderen bevruchting’ en komt in onze taal voor sinds de jaren vijftig. Het is een parapluterm voor middelen die ervoor zorgen dat: 
• de eisprong geblokkeerd wordt (de vrouwelijke cyclus onderdrukt wordt), en/of 
• de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt voorkomen, en/of 
• die verhinderen dat zaadcellen een eicel kunnen bereiken. 
Je zou kunnen zeggen dat die middelen de vruchtbaarheid ondermijnen of tegenwerken. Hoewel seksualiteit van nature gekoppeld is aan vruchtbaarheid heeft anticonceptie deze als het ware van elkaar losgekoppeld. 

We gebruiken de termen natuurlijke gezinsplanning (Natural Family Planning – NFP) en vruchtbaarheidsbewustzijn (fertility awareness) voor methoden die de vruchtbaarheid niet tegenwerken maar er juist mee samenwerken. Sensiplan is dan ook niet alleen geschikt om zwangerschap effectief te voorkomen maar ook – omgekeerd – om de kans op een zwangerschap juist te bevorderen. Vruchtbaarheid wordt geaccepteerd als onderdeel van een gezond werkend het lichaam, met de keuzes die je maakt in de seksualiteit (je gedrag) bepaal je welke wens je nastreeft (zwangerschap of juist niet). 


Onze cursussen en consulten

Ervaringsverhalen van cursisten

Veelgestelde vragen

Meld je aan