Sensiplan in de media

Guénaëlle de Graaf (Sensiplan-consulent) en Ineke van der Vlugt (expertisecentrum Rutgers) worden in het Radio 1 programma Dit is de Dag door Tijs van den Brink geïnterviewd over natuurlijke anticonceptie. Rutgers komt deze dag uit met onderzoek waaruit blijkt dat 14% van seksueel actieve jonge vrouwen (18-29 jaar) gebruik maakt van natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. (31-01-2024) 

Lucas Post en Noes Petiet van NAP Nieuws interviewen medisch antropoloog Ellen Algera (UvA) en Sensiplan-consulent Guénaëlle de Graaf over de groeiende wens van vrouwen om te stoppen met hormonale anticonceptie. Uit onderzoek van Ellen Algera blijkt dat huisartsen nog niet goed met deze wens om kunnen gaan: ‘Vrouwen moeten serieus genomen worden.’ (13-02-2024)

“Veel artsen ontmoedigen natuurlijke methoden voor zwangerschapspreventie nu steeds meer vrouwen stoppen met hormonale anticonceptie. Ze verwijzen vaak naar apps die vruchtbare dagen voorspellen of naar ‘terugtrekken’ tijdens geslachtsgemeenschap. De wetenschappelijk gefundeerde methoden voor natuurlijke gezinsplanning worden echter vaak over het hoofd gezien.” (25-04-2024)

De Amsterdamse nieuwszender AT5 besteedt aandacht aan de groeiende belangstelling voor natuurlijke anticonceptie. Verslaggever Jesler Bos interviewt twee stellen die Sensiplan toepassen en de consulent die de cursus in Amsterdam geeft. Het geeft een inkijkje (inclusief korte video) in de beweegreden van vrouwen en hoe een Sensiplan-cursus er uit kan zien. (20-02-2024)

Rutgers eindelijk aandacht voor natuurlijke methoden

Vrouwen zijn al jaren op zoek naar alternatieven voor hormonale anticonceptie, en nu (begin 2024) krijgen ‘natuurlijke methoden’ (eindelijk) ook serieuze aandacht van Rutgers, het expertisecentrum seksualiteit. 

Rutgers onderzoekt door middel van een vragenlijstonderzoek het gebruik van natuurlijke methoden onder jonge vrouwen 18-29 jaar. Het onderzoek wijst uit dat 14% van deze vrouwen een natuurlijke methode gebruikt om zwangerschap te vermijden. De vraag naar natuurlijke methoden is dus groot! Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de meeste vrouwen niet op een betrouwbare manier hun vruchtbare dagen weten te bepalen. Dat er betere voorlichting over dit onderwerp noodzakelijk is, is duidelijk.

Rutgers komt rond dezelfde tijd uit met informatie over natuurlijke methoden* voor zorgprofessionals. Hierin maken zij onderscheid tussen de verschillende methoden en laten ook zien hoe groot de verschillen in betrouwbaarheid tussen verschillende methoden zijn. Sensiplan komt als enige betrouwbare optie naar voren. 

*Wij raden met klem af de informatie die hierin staat te gebruiken als natuurlijke anticonceptiemethode. Wil je op een betrouwbare manier zwangerschap voorkomen volg dan de Sensiplan-cursus bij een gecertificeerde consulent. 

Kim Bos en Lineke Nieber van NRC Handelsblad onderzoeken de vraag waarom natuurlijke anticonceptie aan invloed wint onder jonge vrouwen. Ze wonen een cursusavond bij in Amsterdam en schrijven een uitgebreide en genuanceerde reportage over dit onderwerp. (11-11-2023)

Hieronder kun je dit artikel beluisteren in de NRC Vandaag podcast ‘Luisterverhaal op Zondag’. 

Eva ging op zoek naar ervaringen met natuurlijke anticonceptie en kreeg enthousiaste verhalen over Sensiplan binnen:
“Door deze methode leerde ik zoveel over mijzelf. Als vrouwen hebben we een hormooncyclus die naast onze menstruatie op veel meer gebieden invloed heeft. Door met Sensiplan mijn cyclus bij te houden leerde ik mijn dagelijkse activiteiten op mijn cyclus aan te passen. Daardoor werk ik nu samen met mijn hormonen in plaats van mijn hormonen tegen te werken.” (22-04-2020)

“Hoewel gynaecoloog Jesper Smeenk in 2018 nog vol overtuiging zei dat een thermometer geen betrouwbare vorm van anticonceptie is, bevestigt ook hij dat Sensiplan goede betrouwbaarheidsresultaten heeft. ‘De Sensiplanmethode lijkt inderdaad betrouwbaarder dan apps die veelal alleen gebaseerd zijn op de kalendermethode,” zegt hij aan de telefoon. “Wel moet je er rekening mee houden dat deze methode alleen geschikt is voor vrouwen die de discipline en vaardigheden hebben om hun resultaten goed te interpreteren. De betrouwbaarheid is daar sterk afhankelijk van.’ ” (13-02-2020) 

The Green Happiness: Dit is wat elke vrouw wil weten

“Ik dacht altijd dat een pilletje ervoor zorgde dat ik meer (seksuele) vrijheid had, maar ik merk dat ik me veel zekerder en meer in touch met mijn lichaam voel nu ik de signalen van mijn lichaam kan interpreteren. En oke, ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog wel lastig vind om mijn cervixslijm te interpreteren, ik moet wennen aan elke ochtend mijn temperatuur meten en ik vind het best een ding om het onderwerp te bespreken in bed (en vervolgens de gepaste actie te ondernemen).”

NAP Nieuws: Podcast over natuurlijke anticonceptie

“Wel seks, geen baby’s. En al helemaal geen hormonen. Steeds meer vrouwen laten de pil links liggen en gaan op zoek naar een andere manier om zwangerschap te voorkomen. Een van die manieren is de natuurlijke methode, waarbij je let op signalen van je lichaam om te zien of je vruchtbaar bent of niet. Er komen steeds meer apps, apparaatjes en cursussen op de markt om dit makkelijker te maken. Hoe werkt dit precies? Wie zijn de vrouwen die hiervoor kiezen? En is deze methode wel betrouwbaar?”

In deze podcast interviewt Charlotte Nijhuis Ineke van der Vlugt (programmamanager bij Rutgers), Wendy de Waard (gebruiker van Sensiplan), Guénaëlle de Graaf (consulent bij Sensiplan) en Laila Wiersma (sociologe aan de UvA). (14-02-2019)

Sensiplan in uitzending van LifeStyleXperience (RTL 4 en 5)

Sensiplan op RTL4: Ik zou wel eens willen weten