Sensiplan in de media
Is natuurlijke anticonceptie betrouwbaar?
Eva ging op zoek naar ervaringen met natuurlijke anticonceptie en kreeg enthousiaste verhalen over Sensiplan binnen:
“Door deze methode leerde ik zoveel over mijzelf. Als vrouwen hebben we een hormooncyclus die naast onze menstruatie op veel meer gebieden invloed heeft. Door met Sensiplan mijn cyclus bij te houden leerde ik mijn dagelijkse activiteiten op mijn cyclus aan te passen. Daardoor werk ik nu samen met mijn hormonen in plaats van mijn hormonen tegen te werken.”
Hoe ‘natuurlijke anticonceptie’ de strijd aangaat met de pil en het spiraaltje
“Hoewel gynaecoloog Jesper Smeenk in 2018 nog vol overtuiging zei dat een thermometer geen betrouwbare vorm van anticonceptie is, bevestigt ook hij dat Sensiplan goede betrouwbaarheidsresultaten heeft. ‘De Sensiplanmethode lijkt inderdaad betrouwbaarder dan apps die veelal alleen gebaseerd zijn op de kalendermethode,” zegt hij aan de telefoon. “Wel moet je er rekening mee houden dat deze methode alleen geschikt is voor vrouwen die de discipline en vaardigheden hebben om hun resultaten goed te interpreteren. De betrouwbaarheid is daar sterk afhankelijk van.’ “
Dit is wat elke vrouw wil weten
“Ik dacht altijd dat een pilletje ervoor zorgde dat ik meer (seksuele) vrijheid had, maar ik merk dat ik me veel zekerder en meer in touch met mijn lichaam voel nu ik de signalen van mijn lichaam kan interpreteren. En oke, ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog wel lastig vind om mijn cervixslijm te interpreteren, ik moet wennen aan elke ochtend mijn temperatuur meten en ik vind het best een ding om het onderwerp te bespreken in bed (en vervolgens de gepaste actie te ondernemen).”
Podcast: Natuurlijke anticonceptie
“Wel seks, geen baby’s. En al helemaal geen hormonen. Steeds meer vrouwen laten de pil links liggen en gaan op zoek naar een andere manier om zwangerschap te voorkomen. Een van die manieren is de natuurlijke methode, waarbij je let op signalen van je lichaam om te zien of je vruchtbaar bent of niet. Er komen steeds meer apps, apparaatjes en cursussen op de markt om dit makkelijker te maken. Hoe werkt dit precies? Wie zijn de vrouwen die hiervoor kiezen? En is deze methode wel betrouwbaar?
In deze podcast spreken we met Ineke van der Vlugt (programmamanager bij Rutgers), Wendy de Waard (gebruiker van Sensiplan), Guénaëlle de Graaf (consulent bij Sensiplan), en Laila Wiersma (sociologe aan de UvA).”