“Ook al is mijn cyclus nog soms langer, ik weet in welke fase van mijn cyclus ik mij bevind.”

Vanaf mijn eerste menstruatie heb ik altijd een onregelmatige én heel lange cyclus gehad. Toen ik 18 jaar was ging ik naar de huisarts om erachter te komen waar dit vandaan kwam. Mij werd geadviseerd om aan de pil te gaan. Echter hield ik voet bij stuk want ik wilde weten waar het vandaan kwam en niet zomaar symptomen onderdrukken. Uiteindelijk werd ik doorgestuurd naar de gynaecoloog. Daar werd vastgesteld dat ik Polycysteus Ovarium Syncroom heb (PCOS) heb. Bij PCOS zijn er vochtblaasjes (cysten) in de eierstok. Door PCOS worden er in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd die moeilijk tot groei en ovulatie komen. Daardoor kan de eisprong uitblijven en krijg je minder vaak of geen menstruatie. Dit betekent ook een verminderde vruchtbaarheid. 

Na de diagnose werd mij verteld: kom maar terug wanneer je zwanger wil worden. Dit was voor mij nogal een shock. Ik wilde nu iets hieraan doen, niet pas wanneer ik zwanger wilde worden.

Ik ging daarom zelf hulp zoeken. Ik had mij van te voren al ingelezen, want ik vermoedde al dat ik PCOS had. Ik had gelezen dat door middel van aanpassingen van voeding en leefstijl een hoop mogelijk was om de cyclus stabieler en regelmatiger te laten verlopen. Dus door middel van begeleiding ging ik hiermee aan de slag. En met resultaat, mijn cyclus is veel regelmatiger geworden. PCOS is natuurlijk niet verdwenen, maar mijn cyclus is er op vooruit gegaan en veel van mijn symptomen zijn verdwenen.

Dit betekende dus ook dat ik niet aan de pil wilde, ik wilde niet mijn cyclus onderdrukken door middel van hormonen. Na een zoektocht op het internet kwam ik terecht bij Sensiplan. Na een belletje met de organisatie en het lezen van de ervaringsverhalen leek het mij het proberen waard. Niet alleen omdat je de methode kan gebruiken als anticonceptiemiddel maar ook omdat je veel leert over de signalen van je eigen lichaam. Sensiplan heeft mij bewustzijn over mijn eigen lichaam gegeven. Ook al is mijn cyclus nog soms langer, ik weet in welke fase van mijn cyclus ik mij bevind. Ook kan ik  door de methode kan ik ook vaststellen of ik een eisprong heb gehad en gelukkig is dit vaak het geval.

Doordat ik zo enthousiast ben geworden door deze methode wil ik de kennis graag doorgeven aan andere vrouwen omdat ik weet dat heel veel vrouwen hier iets aan hebben. Het leert je kennis over je lichaam die je normaal gesproken niet aangeleerd krijgt. Om die reden ben ik de consulentenopleiding gaan doen van Sensiplan. Inmiddels geef ik nu ook cursussen aan andere vrouwen en stellen. 

Juliëtte Cuijpers