“Ik wil mijn verhaal graag delen om hoop te geven aan anderen die de diagnose PCOS hebben gekregen.”

Vanaf mijn 16e zat ik al aan de hormonale anticonceptie. Ik had net een vriend, en omdat ik erg last had van acne zou het twee vliegen in een klap zijn. Volgens de doktoren was de pil een goed idee om mijn acne te onderdrukken. Ik heb zowel lichte als zware pillen gebruikt, maar het had geen effect. Toch bleef ik aan de hormonen als anticonceptie. Later in de vorm van de Mirena-spiraal. Na zo’n 10 jaar hormonale anticonceptie te hebben gebruikt, was ik aan de koperspiraal gegaan. Ik werd me bewuster van wat hormonen met je doen en ik wilde hier vanaf. Maar na ruim een jaar kreeg ik dagelijks bloedingen. Na onderzoek met onder andere een echo kreeg ik de diagnose PCOS. Het strikte advies was om opnieuw aan hormonale anticonceptie te gaan, omdat er gezondheidsrisico’s zouden zijn voor me als ik dat niet deed. Ik besloot om de Kyleena-spiraal te nemen, maar met de intentie dat dit niet zo lang zou zijn. Ik ging buiten de reguliere zorg om op zoek naar een oplossing voor mijn diagnose PCOS. 

Toen ik via een vriendin hoorde over Sensiplan wist ik dat dit de methode is die ik wilde gebruiken als anticonceptie. Het is geheel zonder hormonen en juist volledig in contact met mijn lichaam. Ik wilde het gaan proberen, en heb tegen het reguliere advies in de Kyleena-spiraal laten verwijderen. Dit was in april 2021. Vanaf de start had ik soms erg lange cyclussen, maar het was mooi om te zien dat er -meestal- toch een eisprong plaatsvond. In het begin varieerde mijn cyclus tussen de 62 dagen en 157 dagen. Vanaf mijn 6e cyclus die ik bijhield via Sensiplan kwam er ineens een hele mooie regelmaat. Dit was vanaf mei 2022. Ik kreeg vanaf toen cyclussen tussen de 28 en 37 dagen. 

Het is altijd lastig om precies te zeggen wat nou de oorzaak is van de verandering. Ik geloof dat het bij mij te maken heeft gehad met dat ik ging doen wat ik echt wilde doen en op de plek was waar ik helemaal mezelf kon zijn. Vanaf de dag dat ik mijn yoga-opleiding ben binnengestapt is het namelijk veranderd. Nu ik geleerd heb over Chinese geneeskunde snap ik beter hoe complex we als mens zijn, en dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

Sensiplan is een hele mooie manier om te weten wat er in je lijf gebeurt. Dankzij de cursus wordt het overzichtelijk en gemakkelijk om toe te passen. Ik zou het zo weer gedaan hebben (en het liefst nog veel eerder!). Ik wil mijn verhaal graag delen om hoop te geven aan anderen die de diagnose PCOS hebben gekregen. Hormonale anticonceptie is niet de enige weg die je kunt bewandelen. Ik geloof er juist in dat je lichaam terug in balans kan komen door het niet te gebruiken. Het is een zoektocht naar wat de oorzaak precies bij je is, maar het resultaat is het meer dan waard. Mocht jij net als ik zo’n vrouw zijn; you’re not alone in this. 

Renske Mennen, 30 jaar