“De cursus hielp om mijn cyclus te begrijpen en uiteindelijk zwanger te raken!” 

Al sinds mijn allereerste menstruatie heb ik een onregelmatige cyclus. Soms werd ik 5x in een jaar ongesteld, soms 9x, maar niet vaker. Dit was eigenlijk altijd wel fijn, want ik had minder vaak de ongemakken die erbij kwamen kijken! Maar het bleek minder fijn te zijn toen mijn man en ik een kinderwens kregen. 

Via via kwam ik bij de Sensiplan-cursus terecht. In eerste instantie met het doel om te ontdekken hoe je op een natuurlijke wijze een zwangerschap vermijdt. Maar het heeft ons veel meer gebracht dan dat. Doordat mijn man en ik samen actief aan de slag gingen met het temperaturen, het bijhouden van de dagen en de cyclus interpreteren, kreeg ik inzicht in mijn onregelmatige cyclus. Ik kon precies zien dat mijn cyclus erg lang was en dat er soms geen temperatuurverhoging plaatsvond. Mijn consulent had veel persoonlijke aandacht voor elke deelnemer en het was ontzettend fijn om op een diep level met iemand over mijn cyclus te kunnen praten. Iemand die het daadwerkelijk interessant vond, veel kennis had en de literatuur indook om mijn unieke cyclus te begrijpen. Waar ik bij de huisarts al jarenlang afgewimpeld werd met “je bent nog jong, je cyclus wordt vast nog regelmatiger” en ik me niet serieus genomen voelde, was er bij de consulent een veilige sfeer om al mijn vragen te bespreken. 

Waar de cursus eerst hielp om mijn cyclus te begrijpen, er minder spanning over te hebben en om een zwangerschap te vermijden, bleek het uiteindelijk de manier om wél zwanger te raken. 

Toen wij een kinderwens kregen, bleek het lastig in te schatten wanneer er vruchtbare dagen waren. Soms was ik maanden niet ongesteld en zag ik weinig aan mijn temperatuur. Het was dus gokken wanneer ik vruchtbaar was. Toen we nogmaals in de Sensiplan-theorie doken, kwamen we opnieuw bij de slijminterpretaties uit. Dit werd voor ons het hulpmiddel om in te schatten of het een vruchtbare dag was. 

Nadat ik 11 weken niet ongesteld was geweest (en ik dat weer eens zuchtend tegen mijn vriendinnen vertelde), merkte ik een verandering in mijn cervixslijm en zei ik blij tegen mijn man: “Volgens mij kunnen we er vanavond voor gaan!” Bijzonder, omdat er voor ons maar weinig kansen in een jaar zijn en we dus gemakkelijk de weinige vruchtbare dagen konden missen. 

Kort daarna zag ik mijn temperatuur omhoog schieten en bleef mijn temperatuur langer hoog dan ik gewend was: dat wees op een zwangerschap! Nog een paar dagen later had ik een positieve test in mijn handen! 

En nu genieten we al een paar maanden van onze dochter. We zijn Sensiplan en onze consulent ontzettend dankbaar voor alle opgedane kennis. Ik ben me veel bewuster van dat wat er in mijn lichaam gebeurt en welke signalen ik kan opvangen. Of je nu wel of niet zwanger wilt raken, en of je een regelmatige of een onregelmatige cyclus hebt, ik geef iedereen in mijn omgeving de tip om een Sensiplan-cursus te volgen. In een veilige en gezellige groep ga je aan de slag met toch wel iets kwetsbaars van jezelf en je partner. En na de cursus heb je hier je hele leven profijt van!

Emma, 28 jaar