“Vruchtbaarheid is iets moois, niet iets engs of iets om te onderdrukken.”

Ik ben in 2015, toen ik gestopt ben met de pil, eerst op aanraden van een vriendin begonnen met een andere sympto-thermale methode die ik mezelf uit een boek heb aangeleerd. Na mijn eerste (geplande) zwangerschap ben ik in de borstvoedingsperiode een Sensiplan-cursus gaan volgen. Dit omdat ik zo tevreden was over de sympto-thermale methode dat ik er meer mee wilde doen en omdat Sensiplan de meeste onderzochte sympto-thermale methode is. Vanaf 2018 gebruik ik Sensiplan naar volle tevredenheid, zowel om zwangerschap te voorkomen en later om juist snel zwanger te worden van onze tweede toen wij daar klaar voor waren. Het mooiste aan Sensiplan vind ik dat je er, naast een manier om je vruchtbaarheid te leren kennen en deze kennis in te zetten om te kiezen om bewust wel of niet zwanger te worden, ook heel veel van leert over hoe je lichaam eigenlijk werkt en hoe mooi het allemaal in elkaar zit. Hier kennis van nemen heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven in wat mijn lichaam kan en maakt vruchtbaarheid tot iets moois, niet iets engs of iets om te onderdrukken. Ik wist dat ik deze methode ook met anderen wilde delen, daarom ben ik in 2020 de consulentenopleiding gaan doen. 

Niet iedere cyclus is hetzelfde, en dat hoeft ook helemaal niet. Sensiplan werkt en is betrouwbaar voor variabele cycli net zoals het werkt bij regelmatige cycli. Ik denk zelfs dat mijn oudste zoon er waarschijnlijk nooit was geweest zonder de sympto-thermale methode. Ik had mijn eisprong namelijk steeds heel laat in mijn cyclus (de cyclus dat ik zwanger werd pas rond dag 29!) en zonder kennis van mijn eigen cyclus hadden we niet geweten wanneer ik vruchtbaar was (of juist niet). Tegenwoordig zijn mijn cycli weer korter. Doordat ik weet wat mijn lichaam doet weet ik heel goed in welke fase van mijn cyclus ik zit. Dat is fijn, en stiekem vind ik het gewoon ook leuk om allemaal bij te houden en terug te zien op mijn cycluskaart! Nu hoop ik dat ook door te kunnen geven in de cursus! Hopelijk tot ziens.

Charissa Koops (consulente in Zwolle)