“Waarom leren we dit niet op school?!”

Wij vrouwen hebben allemaal een cyclus, we ervaren in meer of mindere mate allemaal hetzelfde, maar het blijft toch vaak een thema dat je niet makkelijk met je vriendinnen bespreekt tijdens de koffiedate.
Ons lichaam is iets wonderlijks en het is onze eigen verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen. En hoe bijzonder is het om te weten wanneer je onvruchtbare en vruchtbare periodes zijn en je dit zelf kunt berekenen a.d.h.v. regels?!

Ik houd van de natuur en ik ben er zuinig op. Hierbij horen zo min mogelijk schadelijke materialen die vervuilen en aantasten, aan zowel de aarde als mijn lichaam. Ik heb nooit de pil, spiraal en andere anticonceptiemiddelen tot mij genomen die zorgen voor bijwerkingen en de natuurlijke cyclus van het lichaam verstoren. Ik hoorde om mij heen zo veel verhalen over de gevolgen en dat wilde ik mijn lichaam niet onnodig aandoen. Ik voelde tijdens mijn puberteit vaak de druk om de pil te moeten slikken, want alle ongemakken die elke maand weer terugkwamen… “Joh, daar heb je toch gewoon een pilletje voor!” Nee, dat was voor mij geen optie.

Gelukkig had ik een collega die daar net zo over dacht en me vertelde over Sensiplan. Ik werd meteen enthousiast en vond het tegelijkertijd spannend. Is dat wel zo betrouwbaar?
Begin 2020 startte ik met de Sensiplan-cursus. Ik was mij al lange tijd bewust van terugkerende symptomen tijdens mijn cyclus, maar ik kon het nooit zo duidelijk in verband brengen met vruchtbaarheid. Tijdens de cursus schoven alle puzzelstukjes op de juiste plek. Ik kreeg bevestiging in mijn bevindingen en leerde mijn lichaam beter begrijpen. En hoe fijn het was om open en eerlijk met mijn consulent over thema’s te kletsen als cervixslijm, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten en hormonen!

Gedurende de cursus groeide mijn zelfvertrouwen in het gebruik van de methode en werd mijn verwondering elk maand groter. Uit het documenteren van de symptomen in combinatie met het meten van de temperatuur is zo goed af te lezen hoe het me je gaat. Het brengt je dichter bij jezelf en creëert bewustzijn. Ook mijn vriend kwam mee naar de cursus en dit werkte enorm verrijkend voor onze relatie. Samen verantwoordelijkheid dragen voor anticonceptie en gesprekken over “wanneer wel en wanneer niet” zijn heel normaal geworden.

Lillian Maandag