“Het hielp dat onze huisarts aangaf dat ze Sensiplan voor onze situatie helemaal niet zo’n gek idee vond…”

Nare bijwerkingen, maar we zagen geen uitweg

Nog niet zwanger worden. Het leek ons zo normaal en simpel, maar helaas was dat het niet. Op mijn 22ste kreeg ik voor de eerste keer bijwerkingen van de combinatiepil na het ongeveer een jaar geslikt te hebben. Ik bleef maar een beetje bloeden na mijn menstruatie, soms wekenlang, en kreeg daarnaast een soort van maandelijkse ontstekingen met pijn. Zonder de pil had ik geen problemen en dus stopte ik weer en gebruikte alleen condooms totdat ik een vaste vriend kreeg. Ik probeerde verschillende pillen en daarna het Mirena-spiraaltje voor ongeveer twee jaar. Helaas had ik bij alle hormonale anticonceptievormen precies dezelfde bijwerkingen. Ik ging er maar mee door want ik dacht dat er niets anders was en mijn huisarts had ook geen ideeën meer. Verder merkten mijn vriend en ik dat ik een lager libido had grekegen. We zaten echt in een lastige situatie en als mid-twintigers wilden we ons helemaal niet met deze problemen bezig houden.

Van een reclame op Facebook naar een cursus met een Sensiplan-consulent

Op een dag zag ik een reclame van ‘Natural Cycles’ op mijn telefoon voorbij komen. Een Zweedse anti-conceptieapp waarmee je alleen je temperatuur meet. Het leek te goed om waar te zijn en ik Googlede op YouTube naar ‘Natural Cycles criticism’. Ik vond een video van een Australisch meisje waarin zij verschillende natuurlijke anticonceptiemethoden vergeleek en de naam Sensiplan popte daar op. Snel daarna vond ik de website van Sensiplan Nederland en begon ik meer te leren over de symptothermale methode via YouTube zoals via het kanaal FemmeHead en boeken zoals ‘Taking Charge of Your Fertility’ van Toni Weschler. Ik had het gevoel dat er een wereld voor me open ging en keek alle YouTube-video’s en las alle boeken die ik kon vinden. Dit gaf mijn vriend en mijzelf echter nog niet genoeg vertrouwen om echt met hormonale anticonceptie te stoppen.

Onze Sensiplan consultant hield rekening met onze persoonlijke situatie

Via Sensiplan vond ik een consulent in mijn buurt die een Engelstalige cursus kon aanbieden aangezien mijn vriend niet goed Nederlands kon. Zij hielp ons met het vinden van de Engelstalige Sensiplan-boeken. We waren best skeptisch aan het begin. Wij zijn beide rationele mensen met een academische opleiding en hielden ons totaal niet bezig met homeopathie, een gebalanceerde levensstijl en hadden geen levens- of geloofsovertuiging die ons zou linken aan Sensiplan. We voelden ons echter zo hopeloos door alle bijwerkingen dat we het maar eens zouden proberen en nadat mijn Mirena-spiraal eruit was gehaald startten we de cursus ongeveer een jaar geleden.

Van raar naar normaal

Het was best apart om zo samen als koppel samen met de consulent over dingen zoals cervixslijm en de menstruatie te praten, maar beetje bij beetje werd het steeds normaler. Ik had geen nare bijwerkingen meer en we kregen steeds meer vertrouwen in de methode door het tegelijkertijd leren en praktiseren van Sensiplan. Het was erg fijn dat mijn vriend ook actief meedeed. Na het aanzien van jaren ‘lijden’ vanuit mijn kant van nare pil- en spiraalbijwerkingen en doktersbezoeken kon hij nu actief bijdragen aan de oplossing en dat deed hij heel fanatiek. Onze Sensiplan-consulent had veel aandacht voor onze persoonlijke situatie en hield er rekening mee dat teveel praten over de ‘natuurlijk/in balans/homeopatische’ kant van Sensiplan ons zou kunnen afschrikken. Het hielp ook dat onze huisarts aangaf dat ze Sensiplan voor onze situatie (vaste relatie, nog geen kinderwens, niet meer superjong) helemaal niet zo’n gek idee vond.

Soms lastig, maar eeuwig dankbaar

We zijn erg blij dat we Sensiplan hebben gevonden en het samen bijhouden van ‘onze’ cyclus is de normaalste zaak van de wereld geworden. Soms missen we nog wel eens de tijd dat we op elke dag zonder condoom konden vrijen, maar het is het zeker waard. We kijken elke cyclus echt uit naar de onvruchtbare periodes en met verbeterde orale seks vaardigheden en weer mijn oude libido terug is het ook goed te doen in de vruchtbare periode als we condooms moeten gebruiken. Doordat we Sensiplan gebruiken, weten we nu ook op welke dagen we extra voorzichtig moeten zijn als we condooms gebruiken. Vroeger dachten we daar nooit over na. Sensiplan heeft ervoor gezorgd dat wij weer veel van elkaar kunnen genieten, maar zonder nare bijwerkingen en met extra veiligheid doordat we weten wanneer we extra moeten oppassen. We zijn onzettend dankbaar voor Sensiplan en onze consulent. Onze kennis over ‘onze cyclus’ pakt nooit meer iemand van ons af.

Anoniem