“In onze verloskundigenpraktijk kwamen we steeds meer vrouwen tegen die een alternatief zochten voor de anticonceptiepil.”

Ongeveer 18 jaar geleden kwamen we in onze verloskundigenpraktijk steeds meer vrouwen tegen die een alternatief zochten voor de anticonceptiepil. Er waren vrouwen die al vanaf hun 15e jaar de anticonceptiepil slikten. Deze vrouwen kenden hun volwassen lijf nog helemaal niet zonder de pil. Als ze stopten met de pil in verband met een zwangerschapswens merkten ze dat ze emotioneler waren, meer diepte hadden in gevoelens en zich minder emotioneel vlak voelden. Ook ervaarden sommige vrouwen voor het eerst in lange tijd minder hoofdpijn of raakten een aantal kilo’s aan gewicht kwijt. Al met al voelden ze zich meer zichzelf.

In het verleden was ik een aantal jaren werkzaam in een project in Pakistan. Daar leerde ik van vrouwen hoe ze op een natuurlijke wijze met hun cyclus omgingen en daarbij gebruik maakten van de stand van de maan. Toentertijd werkte ik met de Billingsmethode, maar had nog niet eerder van de sympto-thermale methode (Natural Family Planning) gehoord. Jaren later kreeg ik een folder van de consulenten-opleiding van NFP in handen en werd direct enthousiast om deze cursus te gaan doen.

Ondertussen hebben wij de cursus Sensiplan (voorheen NFP) voor anticonceptie en kinderwens in ons aanbod bij Promessa verloskundigen geïntegreerd. We begeleiden stellen in groepsverband of individueel. En als er vraag naar is starten we een vrouwengroep.

Nel Bakker (consulente in Waddinxveen)