“Het is niet altijd de weg van de minste weerstand, maar wel een weg die je heel dicht bij elkaar brengt, heb ik in mijn eigen relatie ondervonden.”

Ik ben alweer 16 jaar getrouwd deze maand (mei 2020). Voordat ik ging trouwen, ging ik bij mijn moeder te rade wat zij indertijd aan anticonceptie had gedaan. Dat was de (oude) kalendermethode. Maar ze vertelde me dat er inmiddels een andere methode bestond, die veel betrouwbaarder was. Ze had daar een keer over gelezen in een tijdschrift. Ik heb dat tijdschrift opgevraagd en zo kwam ik bij NFP Nederland terecht. Ik zou deze beginregels ook weg kunnen laten, maar ik vind mijn ‘zoektocht’ naar natuurlijke anticonceptie ook belangrijk om te noemen. Het laat namelijk zien dat sommige dingen een inspanning van je vragen. Vandaag de dag is Sensiplan veel makkelijker te vinden, maar het volgen van de cursus vraagt nog steeds een inspanning. Je moet de cursus volgen, je cyclus leren bijhouden en vooral met je partner in gesprek blijven over seksualiteit. Dat is niet altijd de weg van de minste weerstand, maar wel een weg die je heel dicht bij elkaar brengt, heb ik in mijn eigen relatie ondervonden. 

De reden waarom ik indertijd bij mijn moeder te rade ging, is omdat ik wist dat zij nooit hormonale anticonceptie had gebruikt. Ik heb toen ik een jaar of 21 was de pil geslikt omdat ik heel erg last had van acne. De bijwerkingen van de pil vond ik echter zo vervelend dat ik na 3 maanden gestopt ben, liever acne dan deze warboel in mijn hoofd en lijf; ik kwam een cupmaat en een confectiemaat aan, had veel last van stemmingswisselingen en was absoluut niet gezellig voor mijn omgeving. Toen wist ik al heel zeker, nooit meer hormonen in mijn lijf! Tijdens de verkeringstijd hadden mijn man en ik al veel gepraat over anticonceptie en we waren het er allebei over eens dat Sensiplan dan een prima anticonceptiemethode voor ons zou zijn. Ik vond het belangrijk om voordat we gingen trouwen mijn cyclus te leren kennen, want we wilden eerst wennen aan ons leven samen voordat we kinderen zouden verwelkomen. Het volgen van de cursus vond ik een openbaring, wat is er veel informatie te halen uit 2 symptomen in je lichaam. Ik heb toen al ontzettend veel geleerd en vond de methode vanaf het begin prettig in gebruikt. De eerste maanden van ons huwelijk was ik wat onzeker maar daarna hebben we altijd helemaal op de methode vertrouwd. Juist omdat je zo goed observeert, leer je de vruchtbaarheidssymptomen in je eigen lichaam heel goed te herkennen. Maar wat zeker zo belangrijk is, is dat je leert leven in de cadans van je cyclus. De betere dagen, de mindere dagen, de sombere dagen….ze horen er allemaal bij en door bij te houden wanneer ze zijn, snap ik mezelf als ik ineens helemaal niets meer zie zitten terwijl dat 2 weken daarvoor heel anders was. Het geeft zo’n rust om dan te weten dat ik niet gek ben, maar dat je hormonen dingen in je hoofd doen die je niet altijd kunt sturen maar die ik dus inmiddels wel kan duiden. Dus als ik dan een klus aan moet pakken waar ik tegenop zie, weet ik in welke periode van mijn cyclus ik dat het beste kan doen. Daarnaast is Sensiplan voor mij altijd een heel betrouwbare anticonceptie methode geweest. In alle jaren tot nu toe durf ik volledig te vertrouwen op mijn waarnemingen maar zeker ook op mijn gevoel. Want hoe langer je Sensiplan gebruikt, hoe minder je hoeft te observeren omdat je heel veel dingen gewoon weet. Dat zal waarschijnlijk wel veranderen als ik richting overgang ga, maar dat lijkt me ook weer mooi dat je dan nog steeds met dezelfde kennis gewoon weer opnieuw gaat bekijken wat er allemaal verandert en gebeurt in je lichaam. 

Na ongeveer 2 jaar huwelijk werd ik zwanger, zeer gewenst en dankzij Sensiplan wist ik precies wanneer ik vruchtbaar was! Tijdens de zwangerschap kreeg ik een telefoontje van de consulente waar ik destijds de cursus volgde. Of het wat voor mij zou zijn om Sensiplan-consulent te worden. Ik moest daar even over nadenken, vond het best een verantwoordelijkheid om andere stellen de Sensiplan-methode aan te leren maar ik heb de stap gezet. Mijn goede ervaringen met Sensiplan wilde ik graag doorgeven aan anderen! De consulenten cursus was natuurlijk nog vele malen interessanter dan de cursus die ik indertijd als deelnemer volgde. Wat een kennis heb ik daar gekregen, daar ben ik nog elke dag blij mee om zo goed te weten wat er in mijn lichaam allemaal gebeurt. Het cursus geven heb ik altijd ontzettend leuk gevonden, zeker de allereerste jaren. Het leukste vond ik het enthousiasme van vrouwen maar zeker ook mannen over wat er allemaal verstopt zit in ons lichaam en hoe tof het is dat je daar gewoon een grafiekje (vinden mannen leuk!) van te kunnen maken en zo een betrouwbare anticonceptie methode te hebben. Dat enthousiasme is altijd mijn drijfveer geweest de afgelopen 14 jaar, ook als ik soms even wat minder zin in had om weer een cursus te geven. 

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de laatste jaren wel steeds minder cursussen geef. Dat heeft enerzijds te maken met het onregelmatige werk van mijn man en anderzijds onze 4 opgroeiende kinderen die ook de nodige aandacht, tijd en energie vragen. Maar goed, voor alles is een tijd, dus wie weet kan ik het weer oppakken als de kinderen weer groter zijn. 

Carolien Ooms (consulente in Meerkerk)