“Stoppen met pil veranderde alles.”

Een aantal jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in gezonde voeding en bewuster leven. Na een hele nare periode in mijn leven ben ik overspannen geraakt en was ik genoodzaakt een stuk minder te werken. Mijn weerstand was ontzettend laag, ik was intens vermoeid, ik had paniekaanvallen en minstens één keer per week migraine. Ik slikte toen al 7 jaar de anticonceptiepil en dacht dat de hoofdpijnen en angst gewoon een deel van mijn leven waren.

Toen ik minder ging werken ben ik in aanraking gekomen met yoga en meditatie en zo ben ik me veel bewuster geworden van mijn lichaam en wat klopt en wat niet. Ondanks dat bleef ik me wazig voelen, ik kon niet goed in contact komen met mezelf en het voelde alsof er een soort gordijn tussen mij en de wereld zat. Toen de migraine niet minder werd en ook de dokter niet wist waar het door kwam, ben ik zelf op onderzoek uit gegaan. Ik las over vrouwen die vreselijke bijwerkingen ervoeren van hormonale conceptie en toen zij ermee stopten de bijwerkingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Toen dacht ik, ja, oké, maar wat moet ik dan, als ik stop met de pil?

Ik ben gaan uitzoeken of er zoiets bestond als anticonceptie zonder hormonen. Na het afstruinen van veel websites en fora en het bekijken van YouTube video’s, kwam ik erachter dat er inderdaad een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie bestaat, die ook nog eens 100% natuurlijk is. 

Sinds mei 2017 gebruikte ik geen anticonceptiepil meer en was ik zelfstandig bezig met het interpreteren van mijn vruchtbaarheidssignalen.

Uiteindelijk kwam ik terecht op de website van Sensiplan, en ik las dat dit de enige methode zonder hormonen is die zo uitvoerig onderzocht is en daardoor zo betrouwbaar. Ik wilde me hier graag goed in verdiepen en daarom heb ik contact opgenomen met Sensiplan. Ik ben heel goed geholpen en niet veel later konden mijn vriend en ik terecht om een cursus te volgen bij een consulente van Sensiplan. De consulente was heel lief en spontaan met ontzettend veel verstand van de methode en weet precies hoe ze dit op een duidelijke maar ook vooral ontspannen manier kan overbrengen. 

We zijn gestart met de cursus voor koppels in januari 2018 en gebruiken de Sensiplan methode sindsdien tevreden en succesvol. 

Toen ik stopte met de anticonceptiepil veranderde alles. Ik heb nog één keer, een paar dagen na mijn laatste pil, migraine gehad. Sindsdien kan ik de migraines die ik heb gehad op één hand tellen en die had ik als ik erg gestrest of emotioneel was, maar ik heb nooit meer pijn gehad die zo erg was als toen ik de pil nog slikte. Ik voel me niet meer wazig, ik voel me veel steviger in mijn schoenen staan en ik ben in staat mijn emoties los van wie ik zelf ben te zien. De paniekaanvallen zijn daarom gelukkig ook helemaal verdwenen en ik ben alleen echt moe als daar reden voor is.

Wanneer je twijfelt over de effecten van hormonale anticonceptie op je lichaam, raad ik je van harte aan om je te verdiepen in Sensiplan en een cursus te volgen, je leert ontzettend veel over hoe het lichaam en vruchtbaarheid werkt. Ik ben zo dankbaar dat ik nu zo veel meer weet over hoe mijn lichaam werkt en dat ik er daarom helemaal op kan vertrouwen om mij te vertellen wanneer ik vruchtbaar ben en hoe ik daar mee om kan gaan. Ik hoop dat ik andere vrouwen (en koppels) kan helpen met mijn verhaal en hen misschien wat inspiratie geef om op hun eigen lichaam en gevoel te vertrouwen.

Evelyn, 23 jaar.

Ik vond het erg interessant om de cursus te volgen en ik had niet verwacht zoveel te leren nog over dit onderwerp. Van tevoren was ik nogal sceptisch over de betrouwbaarheid, maar door de cursus te volgen heb ik veel meer vertrouwen in deze manier van anticonceptie gekregen. Soms is het lastig om om te gaan met de vruchtbare periode, maar juist omdat we er bewust van zijn, er samen verantwoordelijk voor zijn en mijn vriendin zich zo veel prettiger voelt zonder de kunstmatige hormonen, is het het helemaal waard! 

Diego (partner Evelyn).