“Zonder condooms voelen wij ons veel dieper verbonden met elkaar.”

Ik heb altijd het gevoel gehad dat de natuur seksualiteit niet bedoeld kon hebben zoals nu met anticonceptie omgegaan wordt. Bijvoorbeeld met een pil je hormoonbalans beïnvloeden. Want zo’n pil heeft méér invloed op je lijf en welbevinden dan alleen anticonceptie. Ik heb het ongeveer 10 jaar gebruikt en hoewel ik daar geen fysieke problemen mee had voelde ik me er niet prettig bij. Alsof ik de natuurlijke balans in mijn lichaam verstoorde. Na de bevalling van mijn eerste kind besloot ik het nooit meer te gebruiken! Een spiraaltje was nooit een serieuze optie voor mij. Vanwege de hormonen maar ook vanwege de verstorende aanwezigheid bij mijn baarmoeder. Dus overgestapt op condooms. Maar daarbij voelde het alsof ik een stukje miste in het contact met mijn partner. Vrijen zonder condooms voelt voor mij als een hele diepe verbinding met mijn partner. Dat zit hem niet alleen maar in dat dunne stukje latex wat er dan niet is maar ook in de energie-uitwisseling tussen ons twee. Zonder condooms voelen wij ons veel dieper verbonden met elkaar. Ik voelde dat het nooit zo bedoeld kon zijn om die diepe verbinding te missen. Het leek mij dat er toch iets mogelijk moest zijn om met elkaar te vrijen én niet zwanger te worden zonder al deze ingrijpende middelen.

Toen ben ik op internet gaan zoeken naar andere methoden. En ik kwam vrij snel terecht bij Sensiplan. Dat sprak mij meteen erg aan. Het leek mij meteen al logisch om mijn lichaam beter te leren kennen en op die manier bewust keuzes te kunnen maken. Wel/niet vrijen of wel/geen condooms gebruiken. Ook mijn partner – die klassiek homeopaat is – zag het meteen zitten. We hebben eerst het boek doorgenomen om nog beter in te schatten of het bij ons paste. Toen hebben we ons vrij snel opgegeven voor de cursus. Want met wel/niet zwanger worden willen we geen risico’s nemen. We wilden ons zeker voelen dat we precies begrepen hoe onze lichamen op dat gebied werken én hoe we daarmee om kunnen gaan.

De cursus was héél verhelderend en liet geen twijfel over op enig gebied. Bovendien was het ook nog gezellig! En wat leuk om zoveel inzicht te krijgen in de werking van je lijf! Het toepassen in de praktijk was in het begin even spannend, maar dat was vooral onzekerheid, of ik het wel goed interpreteerde allemaal. Maar ik wist dat het klopte wat we deden en al snel voelden wij ons er heel zeker bij. Fijn was het idee dat ik de consulente altijd een vraag kon stellen of bij haar kon checken!

Ja, het was even wennen om iedere morgen en iedere avond even wat op te schrijven over mijn cyclus maar ik vond het ook leuk om mijn lichaam zo goed te leren kennen én alle emoties die daarmee samenhangen. Ik ging nu veel meer het verband zien tussen mijn emoties en mijn cyclus. Ik leerde mezelf beter begrijpen.

Het temperaturen… daar had ik niet altijd evenveel zin in. Maar het kost maar 3 minuten tijd en daar staat tegenover dat wij nu ongeveer de helft van mijn cyclus onbezorgd zonder condoom kunnen vrijen. En in de andere helft met. Bovendien kreeg ik binnen een jaar zoveel inzicht in mijn cyclus dat ik ook leerde wanneer ik het temperaturen eens een dagje over kon slaan.

Het is vooral de vrouw die hiermee heel bewust bezig is. Maar ik vind het een cadeautje voor mezelf dat ik nu zoveel inzicht in mijn lichaam, mijn hormoonbalans, mijn emoties heb gekregen. En mijn man neemt hier zelf zijn rol in. Als ik twijfel over de interpretatie overleg ik met hem. Ik deel ook mijn dagelijkse bevindingen met hem zodat ook hij weet hoe het met mijn lichaam én mijn emoties gesteld is en dat vind ik een toevoeging voor onze relatie.

Na ongeveer een jaar besloten we dat we graag nog een kindje wilden uitnodigen bij ons. Toen was het heel handig om te zien wanneer we daarop de meeste kans hadden. We hadden het geluk dat dat vrij snel lukte!

Johannes en Marianne