Bij de pil voelde me toch niet helemaal happy
Net als veel andere vrouwen, kreeg ik als getrouwde twintiger na overleg met de huisarts de pil als anticonceptiemiddel voorgeschreven. Hoewel ik er niet veel last van had, ging ik toch op zoek naar een alternatief. Wat op de achtergrond vast en zeker meespeelde, waren zorgen over het mogelijke risico tussen het gebruik van de pil en het ontstaan van borstkanker. Dit speelde bij mijn moeder en zus al op jonge leeftijd. Reden voor mijn man en mij om te stoppen met de pil en over te stappen op NFP/Sensiplan. Een goede keuze bleek later, want jaren daarna werd ik door de oncoloog van de mammapoli in mijn situatie afgeraden hormonen te gebruiken ivm verhoogd erfelijk risico.
Zeker van je eigen cyclus zonder hormonen
Voor mij is Sensiplan een mooie methode om te herkennen wat er in mijn lichaam gebeurt en bewust te zijn van vruchtbare en onvruchtbare dagen. Tijdens mijn specialisatie gynaecologie leerde ik als verpleegkundige al omgaan met een temperatuurcurve, om zo de cyclus (en dus ook: vruchtbare dagen) van een vrouw in kaart te brengen. Een kennis vertelde mij over de sympto-thermale methode. Ik kocht het boekje, overlegde met mijn man en besloot van de pil hierop over te stappen.
Positieve ‘bijwerkingen’
Toen wij met de NFP-methode begonnen, was er nog weinig bekendheid over de cursus. Ik heb alles zelf een beetje moeten uitdokteren. Ik had geen consulente om vragen aan te stellen en kreeg geen ‘tips en tools’ aangereikt. Mijn man en ik begonnen dus eigenlijk ‘op goed geluk’ en ik vond het geen probleem om elke dag mijn temperatuur en cervixslijmobservaties te noteren. In het begin gebruikten we net vòòr en net nà de vruchtbare periode voor de zekerheid condooms, maar achteraf bleek de NFP-methode erg betrouwbaar. Een positieve ‘bijwerking’ van temperaturen is trouwens, dat je als partners echt op elkaar moet afstemmen. Ook leuk: doordat we ons bewust waren van mijn vruchtbare perioden, ben ik direct zwanger geworden toen we dat graag wilden!
Achteraf had ik de cursus graag veel eerder gevolgd. Pas na de geboorte van onze jongste kwam ik in aanraking met de basiscursus van Sensiplan. Ik twijfelde of het nog zin zou hebben zo’n cursus te doen. Maar integendeel: op de consulentencursus heb ik alsnog zóveel bijgeleerd! Echt heel fascinerend hoe die kennis en mijn lichaamsobservaties elkaar bevestigen. Het leuke was dat ik tijdens de cursus kon terugkijken in mijn eigen cycluskaarten. Een leuke ontdekking die ik deed: Onze zoon werd 9 dagen na de uitgerekende datum van de verloskundige geboren. Toen ik terugkeek op mijn eigen cycluskaart, bleek dat mijn eisprong later was geweest en de geboorte maar 1 à 2 dagen van dàt tijdstip afweek. Met Sensiplan kun je dus nauwkeurig je uitgerekende datum bepalen!
Waarom ik consulente werd
De laatste jaren hoor ik veel vragen rondom de pil en het spiraal. Vrouwen zoeken naar een betrouwbaar alternatief zonder hormonen. Sensiplan is niet zo bekend en wordt snel afgedaan als een ouderwetse en onbetrouwbare methode. Jammer en onterecht! Mijn ervaring is positief en daarom wil ik graag anderen de methode uitleggen en aanleren. Ik vind het leuk en zinvol! Het mooie van Sensiplan vind ik, is dat de methode in elke levensfase toepasbaar is: bij anticonceptie, een kinderwens, tijdens de borstvoeding en zelfs in de overgang! Een zwangerschap is niet zo vanzelfsprekend. Leven en vruchtbaarheid zijn kostbaar. Neem dat mee in overweging voor de vorm van anticonceptie die je kiest!
Ellen van Ginkel, 30 jaar gebruikservaring, van origine verpleegkundige gynaecologie. (Consulente in Barneveld)