“Hoewel ik er even aan moet wennen om er dagelijks aan te denken, valt het meten in de praktijk erg mee.”

Hoe gaan we verder? Na negen jaar huwelijk zijn we vier geweldige kinderen rijker. Alle vier zijn ze van harte gewenst, maar meer kinderen lijkt ons nu niet verstandig. We stellen onszelf steeds vaker de vraag “Hoe gaan we verder?”.

Een rondgang langs vrienden leert dat een aantal in deze fase overgaan op sterilisatie. Willen we dat? Wie zegt dat we later niet wel weer verlangen naar een kindje? En is het goed om in een gezond lichaam zo’n ingreep te doen? De pil dan? In hormonen slikken heb ik helemaal geen zin.

Natuurlijk weet ik wel het een en ander van vruchtbaarheid en natuurlijke methoden. Ik heb ten slotte vier zwangerschappen achter de rug en ben bovendien docente biologie. Ik leg jaarlijks wel een keer de ins en outs van de menstruatiecyclus uit. Maar dan komt een maand dat mijn eigen menstruatie opeens veel langer wegblijft dan normaal. Help, ik zal toch niet weer zwanger zijn? Hier moet iets gebeuren!

Na wat googlen kom ik op de site van Sensiplan en geef me op voor de basiscursus. Een deel van de cursusstof is bekend. Ook het feit dat je de vruchtbare periode kunt vaststellen aan de hand van temperatuurmetingen en slijmafscheiding weet ik wel. Hoe je echter de verschillende soorten slijmafscheiding kunt indelen en de temperatuur gestructureerd bijhoudt is nieuw. En hoewel ik er even aan moet wennen om er dagelijks aan te denken, valt het meten in de praktijk erg mee. Na drie maanden kan ik drie prachtige curves laten zien. Als er dan een maand volgt waarin mijn menstruatie weer uitblijft ben ik toch wel een beetje trots dat ik dat keurig aan kan wijzen in mijn cycluskaart, zonder ongerust te hoeven zijn dat ik zwanger ben. We zijn blij dat we mijn volgende menstruatie zonder onzekerheid kunnen afwachten. Hier hebben we het voor gedaan!

Maria