“Na een paar jaar begon het gebruik van de pil me toch wat tegen te staan. Elke dag maar hormonen slikken, terwijl er niks met je lichaam aan de hand is.”

Nadat ik mijn eerste vaste verkering kreeg ben ik begonnen met de pil. Je denkt er niet over na en begint gewoon. Op dat moment vond ik het ook wel makkelijk. Na een paar jaar begon het gebruik van de pil me toch wat tegen te staan. Elke dag maar hormonen slikken, terwijl er niks met je lichaam aan de hand is. En dat voor die paar momenten per week of maand. Ik ben toen overgestapt naar de Nuvaring, maar na alarmerende berichten ben ik daar ook weer mee gestopt. Afgelopen jaar besloot ik dat het afgelopen was, ik heb al jaren een vaste vriend en er moest toch een andere oplossing zijn. Ik heb veel gezocht op internet en Youtube. Ik kwam hier de LadyComp tegen. Een computertje wat je temperatuur meet en met gekleurde lampjes aangeeft of je die dag vruchtbaar bent of niet. Een hele openbaring! Ik wist wel dat je niet alle dagen vruchtbaar bent, maar welke dagen, daar had ik geen idee van. Ik heb een LadyComp aangeschaft, maar vond toch eigenlijk ook dat ik niet volledig op een computer moest vertrouwen. Ik heb toen het boek Taking Charge of Your Fertility gelezen, om meer inzicht te krijgen in de theorie achter deze methode. Zo kwam ik bij Natural Familiy Planning (NFP) en ben dit vanaf november 2015 toe gaan passen. Overal las ik dat het doen van een cursus de betrouwbaarheid vergroot. Zo ben ik gaan zoeken naar een cursus in de buurt en kwam uiteindelijk bij Sensiplan terecht.

Ik heb me aangemeld en ik werd meteen gebeld met informatie en uitleg. Dit was erg fijn, aangezien ik niemand in mijn omgeving ken die iets weet over deze methode. De cursus zou na een paar weken beginnen. Ik ben in de tussentijd gewoon doorgegaan met bijhouden van mijn kaarten via de methode van Taking Charge of Your Fertility. Deze methode heeft hele duidelijke regels voor na de eisprong, maar de regels voor vòòr de eisprong zijn af en toe wat lastig toe te passen.

Ik had enorm veel zin in de eerste cursusavond. Het bleek dat we met zijn drieën waren (een stel en ik). Ik heb mijn vriend aangemoedigd mee te gaan, maar hij vond dit niet noodzakelijk en vertrouwt mij volledig wat betreft het toepassen van de regels. Ikzelf vond dit wel jammer, want het is leuker als je het met z’n tweeën doet. Je zult toch op een andere manier met intimiteit moeten omgaan en ook op moment van twijfel moet je samen besluiten nemen. Gelukkig staat hij wel volledig achter mijn keuze en kan zich goed aanpassen aan mijn cyclus. De cursusleidster was heel enthousiast en had erg veel kennis van zaken. Hierdoor hadden we leuke discussies en kwam de theorie erg goed over. Ze had veel interactieve onderdelen verwerkt in de cursus en ook was er tijd en ruimte om elkaars en je eigen kaarten te bestuderen. Ik zag de cursusavonden meer als een uitje dan als een verplichte cursus. De sfeer was erg open en respectvol.

Door de Sensiplan-cursus voel ik me erg zeker over het bepalen van de vruchtbare en niet vruchtbare dagen. Je krijgt duidelijke regels waaraan je je kunt houden. De methode is niet moeilijk, maar vergt wel discipline doordat je elke dag eventjes je temperatuur moet meten en andere lichaam signalen moet bijhouden. In de praktijk blijkt dat dit heel snel routine wordt en dat dit absoluut niet opweegt tegen de voordelen van het stoppen met de pil.

Het stoppen met de pil en beginnen met Sensiplan heeft mij veel goeds gebracht. Zo proef ik beter, ruik ik beter. Ook ben ik veel gevoeliger geworden voor dingen als koffie, suiker, etc. Ook ben ik emotioneel veranderd. Waarbij ik met de pil heel stabiel was en nooit extreem vrolijk of verdrietig was. Heb ik nu meer schommelingen, op sommige momenten geniet ik zo veel meer. Ik heb het idee dat ik bepaalde dingen veel intenser beleef. Ook kan ik dit relateren aan waar ik in de cyclus zit. Zo ben ik voor de eisprong steeds positiever en zie ik alles een beetje door een roze bril, na de eisprong voel ik me weer wat stabieler en voelt het weer een beetje zoals met de pil. Door het bijhouden van je cyclus begrijp je veel beter waarom je je op bepaalde dagen wat minder, of juist beter voelt dan andere. Hierdoor kun je jezelf rust gunnen op momenten dat je het nodig hebt. Een ander voordeel is, dat mocht je willen gaan proberen zwanger te raken, kun je deze methode ook de andere kant op gebruiken. Je hoeft niet te wachten tot je cyclus weer normaal is en je weet ook op welke dagen je het vruchtbaarst bent!
Kortom: ik vind dat elke vrouw deze cursus zou moeten doen, niet alleen om meer inzicht te krijgen in je eigen cyclus, maar ook om goed een geïnformeerde keuze te kunnen maken wat betreft anticonceptie. Er zijn andere goede opties naast medicatie en medisch ingrijpen!

Anoniem