“We hebben nooit geweten dat het zo veel meerwaarde geeft aan je huwelijk om dit samen te doen.”

Ons gezin bestaat uit: man 38 jaar, vrouw 39 jaar en drie gezonde dochters van 16, 14 en 2 jaar.

Bij mijn eerste zwangerschap werd ik bij 34 weken in het ziekenhuis opgenomen met hoge bloeddruk en eiwit in urine (zwangerschapsvergiftiging), complete bedrust werd voorgeschreven. Na twee weken ben ik ingeleid en is er een gezond meisje geboren. Onze huisarts zei: “Dit gebeurt wel meer bij een eerste kindje”.

 
Na anderhalf jaar verwachtten we ons tweede kindje, maar weer kreeg ik hoge bloeddruk en eiwit in de urine. Een acute opname volgde en na twee weken werd onze tweede dochter geboren, na 37 weken zwangerschap.

Hierna heb ik lichamelijk een lange nasleep gehad, langdurig hoge bloeddruk en nog een jaar lang gezinshulp. Advies van de gyneacoloog was geen volgende zwangerschap meer. Hier hebben we het erg moeilijk mee gehad en veel samen over gepraat en aan de Heere voorgelegd.

Jammer genoeg hadden we toen nog nooit van Sensiplan gehoord, dus op doktersadvies ben ik aan de pil gegaan. Hier heb ik vervelende ervaringen mee, omdat de bloeddruk hoog bleef en daardoor ook weer bloeddrukverlagers kreeg en heel je psyche is van slag. Maar dit heb ik toch enkele jaren vol gehouden tot we op een keer een artikel lazen over NFP volgens Sensiplan. We vroegen ons af: “Zou dat iets voor ons zijn?”

Gelukkig bleek dit voor ons de oplossing. We belden NFP-Nederland en kregen een telefoonnummer van een consulente bij ons in de buurt. We hebben een afspraak gemaakt en hebben de cursus bij ons thuis gehad. Dit was erg fijn om te doen, je leert elkaars lichaam op een heel andere manier kennen. We hebben nooit geweten dat het zo veel meerwaarde geeft aan je huwelijk om dit samen te doen. Het is voor ons wel heel erg belangrijk om te letten op de vruchtbare en onvruchtbare dagen. We moesten er wel vertrouwen in leren krijgen en af en toe is het nog steeds wel eens spannend rond de tijd van de menstruatie, al weet je op den duur bijna zeker dat er geen zwangerschap kan volgen.

Het iedere dag terugkerende temperaturen en invullen van de cycluskaarten hoort nu gewoon bij het ritme van de dag. In het begin was dit echt wel eens lastig of was je al uit bed voordat je ging temperaturen, maar ja, dit went wel hoor.

 Door het volgen van de cursus kon ik gelukkig stoppen met de pil en kwam ik eindelijk van de hoge bloeddruk af. Toch hebben we, in overleg met onze gyneacoloog, weer een zwangerschap aangedurfd en na 12 jaar mochten we weer een gezonde dochter krijgen. Het was niet makkelijk, maar we zijn er erg blij mee. Hierna hebben we weer Sensiplan opgepakt en het gaat gelukkig goed. We vinden Sensiplan een grote aanrader voor iedereen, maar helaas ligt er in de gereformeerde gezindte nog steeds een taboe op.

Anoniem