“Ik wist wel dat ik van de pil down en depressief werd maar ik wist ook niets anders dus schreef de huisarts mij weer de pil voor.”

Als 16 jarig meisje was ik al begonnen met het slikken van de pil (Diane 35) voor m’n acne. De acne ging er wel van over maar daarnaast werd ik erg down en depressief. Een vriendin raadde mij toen aan om te stoppen. Jaren heb ik toen niets geslikt. Maar toen ons eerste kind geboren was moest ik wel een anticonceptiemiddel gaan gebruiken wilde ik niet gelijk weer zwanger raken.

Ik wist wel dat ik van de pil down en depressief werd maar ik wist ook niets anders dus schreef de huisarts mij weer de pil voor. Dit keer Microgynon. Dit was ook niet prettig omdat bij deze pil mijn borstvoeding die ik op dat moment gaf enorm terug liep.

Op aanraden van de verloskundige ben ik toen begonnen met Cerazette. Hier liep mijn borstvoeding niet van terug maar ik werd hierbij totaal niet ongesteld. Ik heb het ongeveer negen maanden geslikt en al die tijd ben ik niet ongesteld geworden. Omdat ik dit erg onnatuurlijk vond ben ik begonnen met Sensiplan. Hier had ik van m’n broer en schoonzus over gehoord.

Het fijne hieraan vind ik dat je samen (man en vrouw) ermee bezig bent. Je bent er samen verantwoordelijk voor. Daarnaast leer je je eigen lichaam beter kennen en ga je hier ook op een natuurlijke manier mee om.

Sensiplan vind ik soms wel moeilijk omdat je niet met elkaar geslachtsgemeenschap kan hebben wanneer je maar wilt of zin hebt. Daarnaast kost het in het begin wel enige inspanning en tijd om het te leren. De cursus heeft ons hierbij goed geholpen. Tijdens een aantal avonden leer je goed hoe je bij jezelf symptomen kunt observeren en interpreteren.

Rianne, 29 jaar.